Защо легализирането на дипломите от Сорбоната се оказа проблем у нас?

Няколко магистри от Париж се сблъскват с проблема
2 ное 2020 10:35, Нели Христова
26
Защо легализирането на дипломите от Сорбоната се оказа проблем у нас?

Как признаването на дипломите от един от най-старите и престижни университети в Европа - Сорбоната - се оказа проблем? Зрители на БНТ сигнализираха за административни неуредици, с които са се сблъскали, след като са завършили образованието си в Париж.

Завършили магистратурата си в Париж, с намерението да се върнат в България, и го направили. С надеждата бързо да си намерят работа. Без да подозират, че легализирането на дипломите ще се окаже проблем.

"Съгласете се, няма как да ви признаем дипломата...", разказа Радослав Илиев какво е чул.

От Националния център за информация и документация така и не му обяснили защо. А няколко седмици по-късно, когато получил удостоверението си, то било съвсем различно от очакваното.

"Те са легализирали и написали в самия документ за признаване на дипломата името на специалността, но са признали на територията на България само една част от това, което включва История на изкуството. При моя логичен въпрос защо, те не отговориха. Първо се получава конфликтна точка самото признаване, а след това то става половинчато", допълни Илиев.

С подобни административни разминавания се сблъсква и Чая Колева. Тя завършва Института за политически науки и международни отношения.

"След подаване на документи ми беше съобщено, че този документ не подлежи на сертифициране, което не е така, защото този документ има същата юридическа стойност. При въпрос защо - защото нямам нужните реквизите - при въпрос кои са те - пак не стана ясно, но в хода на разговора установих, че те би трябвало да изпратят процедура по запитване до аналоговия център във Франция, но те не са го пратили, защото са преценили, че не подлежи на сертифициране", каза Колева.

"Аз при опита да намеря диалог се оказа, че няма нужда - посъветван да обжалвам, закрити врата", каза Радослав Илиев.

"Не мога да си обясня защо един сертификат трябва да се блокира, дори да не се продължи нормалната процедура", каза Чая Колева.

От Просветното министерство отговориха, че академично признаване на диплома може да се откаже единствено в случай, че се установи съществено различие в съдържанието на проведеното обучение с националните изисквания за придобиване на висше образование. Дори в такъв случай обаче българското законодателство предвижда органът по признаване, когато е възможно, да предложи компенсаторни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ако е следвал право или медицина е нормално да е такаПо принцип легализация в ЕС не е необходима освен ако не искаш да работиш държавна работа ...
16
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Защо въобще трябва да легализира диплома от ЕС? Или не е точно 'магистратура'? Питам защото много нашенци записват достъпни за общата аудитория курсове в топ университети и после се хвалят, че уж били техни възпитаници. А реално не са и имат нещо като сертификат за участие в курс. Все едно записалите езиков курс към ИЧС после да твърдят, че са завършили СУ (не че е изобщо елитен, ама за примера)
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой спомена за признаване на диплом придобит след успешно завършено следване в чужбина,само след полагане на изпити по предмет или предмети,които са по специалността в български университет.Но и това не е панацея,защото има разлика в начините на обучение и в методиките.А и как ще бъде приравнен изпит по политически науки с тези по икономически?Например за политически и икономически консултанти?
14
0
 
4
 
! Отговори
bbb преди 3 години
За проблемите на гражданите в НАЦИД е отговорна бандата на Грашкина! Помагат им и няколко също толкова вредни лелички от МОН - ДИРЕКЦИЯ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!
13
6
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Знам ги тия - идват с лъскави дипломи от запада а едва сричат, а ако се наложи да сметнат процент направо се сбръчкват.При нас дипломи не се искат - практически знания, изпит и тогава можем да говорим за работа. Хартийката стана прекалено евтина и достъпна, а университетите бълват необразовани кадри с диплома, защото с това им е обвързано финансирането. Вграден дефект в системата.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нотификация на свидетелство ли става дума или за диплома.Никой няма да даде диплома без да има заверени семестри и положени успешно изпити.Съвсем друг е въпроса за признаване на свидетелство за завършен курс на обучение.Има голяма разлика между двете процедури.Например може,чужд гражданин да получи свидетелство,че е посетил остров в България и съответно навсякъде ще му го призбаят,но няма да го нотифицират,защото не е издадено от образователна институция а от туристическа агенция.Та,зависи.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво да признават някакви измислени университети като Сорбоната за висше образование? СУ гордо е в топ 1000 на Света. Разбира се след университета в Гана (това не е шега).
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, което ми напомня, че не съм си легализирал дипломата от МГУ именно по тази причина... безкрайните главоболия и тичане, една камара пари и нерви.А до момента, вече колко години - може би и десет, никъде не са ми казали и "копче" че не е легализирана. Поглеждат, ако толкова ги интересува: проверяват я в онлайн регистъра(не, не българския) и толкова.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност журналистите нищо не са направили или нарочно са го направили, но проблема не е в признаването, а в приравняването.Плановете за специалност История на изкуството в България е напълно възможно да се покриват с тези в Сорбоната само наполовина.Така че да не хитреят, тези от Сорбоната, а да държат липсващите им изпити.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото Сорбоната е останала само с името си и го е ударила на печалбарство. Един познат лекар, учил нещо си в Сорбоната, не можеше на български да напише едно изречение без груби правописни грешки.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български абсурт !Хора завършили български университет, най-вероятно СУ , решават, че диплома от Сорбоната не важи в България.Чудо невиждано !Решение на чиновник.Това да не е фалшива новина?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какъв точно им е проблема? Правят си превод на дипломата и кандидатстват с нея.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласете се, че като не са плащали рушвети в България, няма как да им легализират дипломите за без пари.Така де, това да не ви е някой от 1000-та местни ВУЗ-а, които никой не бръсне и за слива извън България?
4
1
 
10
 
! Отговори
от_Cидней.Aaвстралия преди 3 години
Ами дипломите от БГстан признават ли се? Ами не цялостно, пак така частично само, както и обратното. Говоря от личен опит, и то диплома по информациони технологии от един от сериозните университети в София. Но в крайна сметка какво държавите признават не е от значение а какво е умственото покритие върху въпросната хартйка
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изнасяме лекари и внасяме "история на излуствата"..... Хъ?! Големите спасители на България.... БУХАХАХА
2
1
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Абсолютно си прав, но няма значение като цяло, това е искал, това е учил. Предполагам е кандидатствал за държавна работа и от там идва проблема. И аз съм учил в чужбина, но отидох веднага в частния бизнес. 14 години откакто съм завършил и никой не ми е искал да легализирам дипломи.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги гледам какви кухи специалности са завършили.... история на изкуството хахахах